Skrivesperre

Skrivesperre; tastaturlås. Mekanisk, elektrisk eller logisk sperre som låser eller  begrenser funksjonaliteten til mekaniske skrive–, dikte– og datamaskintastatur, samt berøringsskjerm-baserte diktatur.

S. er ment som et hjelpemiddel for forfattere, journalister og andre som trenger å redusere ukentlig skrivetid pga. ulike negative effekter av overskriving.

I dag er slike systemer standard på de fleste vanlige typer skriveenheter, og alle betegnes generelt som s., men opprinnelig var s. kun å få som ekstrautstyr til den tyske, mekaniske diktemaskinen Olympia SM9, fra og med 1966-modellen og videre fremover, så lenge produktserien eksisterte.

Det hersker i vår tid en utbredt misoppfattelse, og følgelig begrepsforvirring vedr. s.; det påstås ofte som en unnskyldning av folk som enten ikke har noe interessant å si/ skrive, eller bare ikke klarer å formulere hva (NB! ikke-verifiserbart) interessant de måtte mene å egentlig ha å si, at de lider av s., som om s. nærmest var en  ukontrollerbar kraft som holdt dem fra å skrive hva de vil.

Se artikkel på diktakt: Skrivesperrenytt (1)

Dette medfører selvfølgelig ikke riktighet. Vi har ytringsfrihet, og den gjelder for alle.

Men et tips til dem det gjelder, er selvfølgelig å sjekke om kanskje skrivesperren på maskinen deres er aktivert ved et uhell. Dét, og kontrollere at støpselet er satt inn i en fungerende stikkontakt, dersom maskinen går på strøm.

 

3 tanker om “Skrivesperre

  1. Tilbaketråkk: Skrivesperre: _ | diktakt

  2. Tilbaketråkk: Diktatur | diktakt

  3. Tilbaketråkk: Vedr. «Skrivesperre:_ | «diktakt

kommenter diktakten

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s