To brudd på randen av sammen

 

brudd I

Jeg vil gå ned med søppelposen. Jeg har ikke tenkt å låse døren, jeg skal bare rett ned og opp igjen. Sylinderlåsen har en flat messingvrider på innsiden og nøkkelhull på utsiden. Det er ikke en smekklås, så man må vri enten vrideren eller nøkkelen rundt for å låse døren.

Når jeg kommer ut i oppgangen lukker jeg døren inntil, og låser ved å vri vrideren rundt. Jeg kommer umiddelbart på at det er en tabbe; jeg har jo ikke tatt nøklene med meg, og jeg trenger dem for å komme meg inn igjen. Jeg har låst meg ute. Jeg rister en gang hardt i dørhåndtaket for å forsikre meg om at det er sant. Låst. Jeg famler i lommene mens jeg ser fortvilet på det smale nøkkelhullet. Etter et par sekunder går det opp for meg at situasjonen er umulig. Jeg kan ikke ha låst meg ute med vrideren, for det er ingen vrider på utsiden av låsen. Og jeg kan ikke ha låst med nøkkelen, for nøkkelknippet ligger inne i leiligheten.

Altså må dette være en drøm. Jeg kjemper for å komme ut av den, orker ikke, må våkne.

Jeg våkner, men jeg har ikke sovet. Jeg står ute i gangen med hånden på dørhåndtaket, jeg står og rister det, døren er åpen og nøklene ligger på skrivebordet der inne.

 

brudd II

 

ligger på gulvet

faller av

det er ikke helt

men

helt på kanten

klamrer meg

faller inn

i meg

faller ut

i det innerste

jeg blir

bare punktet

kun kjernen

det minste

som er

meg

 

det er bare det

alt

er borte

ingenting

bare punktet

bare meg

 

eller:

 

fylles med

alt

tømmes for

alt som er

bare meg

mens jeg

fylles med

alt som er

til jeg

er ett med

alt føler

alt ser

alt vet

alt er

alt som er

men

jeg

er borte

 

det er bare det

jeg

er borte

allting

uten kjerne

uten meg

 

mellom de to

måter av væren

former av verbet

kan jeg ofte

velge

helt fritt

 

ingen av dem er

strengt talt

mye

å skrive hjem om

 

vel,

 

jeg bor alene

hjemme

og har mine

bange anelser

uansett

 

det er ikke helt

der

problemet ligger

problemet

ligger på gulvet

 

det er ikke helt

 

. . .

Ⓒ 2017 Dik Taktér

kommenter diktakten

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s